In financiële problemen door de coronacrisis? Deze tips helpen je vooruit!

De coronacrisis houdt de wereld al weken in z’n greep. Scholen zijn gesloten, iedereen werkt massaal thuis en bedrijven doen er alles aan om hun hoofd boven water te houden. Inmiddels zijn er al meerdere noodmaatregelen actief voor het bedrijfsleven, maar de overheid biedt ook particulieren de helpende hand. Wij zetten de maatregelen voor je op een rijtje. 

Uitstel van hypotheekbetalingen 

Kun je de aflossing op je hypotheek op dit moment niet volledig betalen? Dan mag je gebruik maken van de uitstelregeling. De uitstelregeling is een betaalpauze die tot einde van dit jaar loopt. In principe moeten alle achterstallige betalingen voor 31 december 2020 zijn voldaan. Lukt je dit niet? Dan kun je een beroep doen op het artikel in de wet inkomstenbelasting voor ‘kortstondig afwijken op het aflossingsschema.’

Daarmee schuift je aflosverplichting op tot 31 december 2021. Als ook dit niet lukt, dan stelt je geldverstrekker voor 1 januari 2022 een nieuw aflossingschema op. Met dit nieuwe aflosschema los je vanaf 1 januari 2022 de achterstand in vijf jaar af.

coronacrisis uitstel hypotheekbetaling

Goed om te weten: als je achterstallige betalingen hebt, kom je normaal gesproken in het BKR-register terecht. Wanneer je in het kader van de coronacrisis een betalingsregeling voor je hypotheek treft, vindt er geen BKR-registratie plaats. Voorwaarde is wel dat de betalingsregeling niet langer dan vier maanden duurt.

Later belastingaangifte doen

Normaal gesproken moet je als particulier ingezetene van Nederland vòòr 1 mei je aangifte inkomstenbelasting doen. Lukt dit je niet vanwege de coronacrisis? Dan kun je uitstel aanvragen via  Mijn Belastingdienst of bellen met de Belastingtelefoon. Ook kun je op de site van de Belastingdienst het formulier ‘Uitstel aanvragen’ printen, ondertekenen en per post versturen. Let op: heb je een fiscaal partner? Dan moet je voor beide partners uitstel aanvragen.

Compensatie voor de kinderopvang

compensatie kinderopvang coronacrisisEr is de laatste weken veel over te doen geweest: ook mensen die in deze periode geen gebruik kunnen maken van de kinderopvang, moeten hun factuur betalen. Doordat je blijft betalen, behoud je namelijk het recht op kinderopvangtoeslag én je plek bij de kinderopvangorganisatie. Je ontvangt de komende maanden wel een compensatie voor je eigen bijdrage. Hier lees je meer over de compensatie voor de kinderopvang. 

 

Samen komen we de coronacrisis door!

Heb je naast bovenstaande tips specifieke vragen over jouw persoonlijke situatie? Neem dan gerust contact met me op.  Ik help je graag verder.