Heb jij een lijfrente afgesloten?

Dan loop je misschien geld mis! 

Als financieel adviseur in de regio Apeldoorn vind ik het mijn verantwoordelijkheid om particulieren en ondernemers te helpen hun financiën optimaal te beheren. Of het nu gaat om verzekeringen, financiële planning, hypotheken of lijfrentes, mijn doel is dat ze financieel zorgeloos kunnen leven, zowel nu als later. Toch zie ik vaak dat mensen onbewust kansen mislopen en daardoor geld verliezen.

‘Het zal wel goed zijn’

Misschien herken je dit wel: je hebt ooit veel onderzoek gedaan naar de beste inboedelverzekering, maar zodra deze eenmaal afgesloten was, keek je er niet meer naar om. “Het zal wel goed zijn,” denk je dan.

Veel mensen gaan op dezelfde manier met hun lijfrente om. Ze hebben het ooit afgesloten omdat ze een pensioentekort voorzagen, en zien het als een spaarpotje voor na hun pensionering. Ze betalen netjes hun premies of zetten geld op een spaar- of beleggingsrekening speciaal voor de lijfrente. Vervolgens geven ze dit bedrag op bij de belastingaangifte. Zou dit niet voldoende moeten zijn? Of is er ruimte voor verbetering?

Onvoldoende fiscale ruimte

De premies die je inlegt voor een lijfrente worden niet direct belast, terwijl de toekomstige uitkeringen wel belast worden. Dit biedt een belastingvoordeel, omdat je de premies tot een bepaald bedrag kunt aftrekken van je belastbare inkomen, waardoor je nu minder belasting betaalt. De toekomstige uitkeringen worden dan wel belast, maar vaak tegen een lager tarief.

Het probleem zit ‘m in de fiscale ruimte voor het opbouwen van een lijfrente. Die opbouw is gebonden aan fiscale voorwaarden. Hou je daar geen rekening mee met de inleg van je premies, dan gooi je dus letterlijk geld weg. Want voor alle premies die buiten je fiscale ruimte vallen, geldt dat dit bedrag in de toekomst netto belast wordt.

Controleer of je je lijfrente goed geregeld hebt

In de afgelopen jaren heb ik bij verschillende klanten gezien dat zij inderdaad onvoldoende fiscale ruimte hadden om hun lijfrentepremies af te trekken. Gelukkig zijn er oplossingen voor, maar je moet ze wel kennen. Gelukkig is de fiscale ruimte sinds 2023 voor velen weer aanzienlijk verhoogd. Dus voor toekomstige jaren kan het nagetieve effect dus meevallen.

Desondanks wil ik je echt iets meegeven. Heb je een lijfrente afgesloten? Controleer regelmatig of alles nog goed geregeld is. Denk hierbij niet alleen aan je huidige situatie, maar kijk ook naar je plannen voor de toekomst. Wil je bijvoorbeeld eerder met pensioen? En hoe zit het met belastingtarieven voor en na je pensionering? Dit zijn allemaal factoren om rekening mee te houden.

Kortom: wacht niet tot de portemonnee (je lijfrente-potje) uit je handen glipt. Neem het initiatief en zorg dat je goed voorbereid bent.”

Hulp nodig?

Kom je er niet uit of heb je vragen? Ik help je graag verder.

Deel dit artikel