Een schenkingsplan bespaart belasting

Veel kinderen verwachten vroeg of laat een erfenis van hun ouders te ontvangen, maar het onderwerp wordt zelden besproken vanwege de gevoeligheid rond geld. Door er echter tijdig met elkaar over te praten, kun je frustraties voorkomen en belasting besparen.

Als je als ouders niet al je geld nodig hebt om van te leven, kun je met een schenkingsplan samen nadenken over het besparen van erfbelasting. De tarieven voor schenkbelasting en erfbelasting zijn gelijk, maar schenkingen kunnen fiscaal gunstiger zijn om de volgende redenen (geüpdatet naar de situatie in 2024):

 • Jaarlijks
  Er is een jaarlijkse vrijstelling van 6.633 euro voor kinderen.
 • Eenmalig
  Vrij te besteden: Voor kinderen van 18 tot 40 jaar is er een eenmalige verhoogde vrijstelling van 31.813 euro, geldig tot hun 40e verjaardag of die van hun jongere partner.
  Voor studie: Je kunt je kind eenmalig tot 66.268 euro belastingvrij schenken voor een studie of opleiding die minstens 20.000 euro per jaar kost, exclusief levensonderhoud.
 • Afschaffing van de Jubelton
  De specifieke vrijstelling voor de eigen woning (de “jubelton”) bestaat vanaf 2024 niet meer. In plaats daarvan kan het eenmalige bedrag van €31.813 vrij worden besteed, bijvoorbeeld ook aan een woning.

Door gebruik te maken van de schenkingsvrijstellingen kan erfbelasting worden bespaard.

Belasting besparen en meer
Het doel van een schenkingsplan is om het vermogen al bij leven deels over te dragen aan je kinderen als toekomstige erfgenamen. Zo kun je belasting besparen en optimaal gebruikmaken van de vrijstellingen binnen de schenkbelasting. Hoewel dit in eerste instantie een rationele overweging lijkt, is het belangrijk om te bedenken wat het voor jou betekent om je kinderen een schenking te geven. Wil je vooral belasting besparen, je kinderen ondersteunen, of zou je bereid zijn meer te schenken dan de vrijstelling, zelfs als dit tot belasting leidt? Een financieel planner kan je helpen deze vragen te beantwoorden en samen een passend plan op te stellen.

Schenkingsplan
Een schenkingsplan kan fiscaal voordelig zijn als je vermogen wilt overdragen. Populaire plannen zijn gebaseerd op jaarlijkse schenkingen binnen de jaarlijkse vrijstelling van €6.633 voor kinderen. Als je een groter vermogen hebt, kan je overwegen om schenkingen te doen ter grootte van de vrijstelling plus de eerste schijf van 10% schenkbelasting (tot €138.642). Hierdoor verminder je de toekomstige erfbelasting, die kan oplopen tot 20% boven dit bedrag. Dit bespaart je dus 10% belasting over je vermogen bij een toekomstige erfenis.

Er zijn signalen dat men de tarieven erf- en schenkbelasting naar de toekomst toe misschien wel gaat verhogen. Ofwel goed om hier ook rekening mee te houden.

Houd rekening met het indienen van een aangifte schenkbelasting, afhankelijk van de schenking. Een schenkingsplan werkt goed als je duidelijk weet wat je nu en in de toekomst kunt missen.

Papieren schenking
Als ouders kun je een papieren schenking overwegen als je een deel van je vermogen wilt schenken zonder het direct af te staan. Het vermogen blijft beschikbaar voor levensonderhoud, maar jaarlijks moet je 6% rente aan je kinderen betalen over het geschonken bedrag. Deze schenking moet bij de notaris worden vastgelegd om rechtsgeldig te zijn.

Als uw kinderen over de papieren schenkingen schenkbelasting zijn verschuldigd, dan is het een mogelijkheid dat u als ouder dit bedrag aan uw kind voorschiet. Een papieren schenking lijkt dus aantrekkelijk wanneer u als ouder nog over uw vermogen wil kunnen beschikken. Maar wat nu als u langer leeft dan verwacht? En u de rentelasten over de schenkingen op papier aan uw kinderen niet meer kunt betalen? Bedacht moet worden dat de schenkingen ook voor uw kinderen fiscale gevolgen kunnen hebben. De schenkingen leiden bij uw kind tot vermogensvorming en bij u tot een schuld in box 3. Uw kind kan de verschuldigde belasting over de vordering voldoen uit de rente die hij van u ontvangt over de schuldig erkende bedragen. Bij uw overlijden zorgt de schuld die u heeft aan uw kind voor een verlaging van de erfenis waardoor uiteindelijk belasting wordt bespaard.

Omdat een schenking op papier zwaarder bij de ontvanger wordt belast in box 3, is het maar de vraag of het schenken op papier per saldo voldoende voordeel oplevert.

Holtkamp Financieel Advies helpt je graag verder bij het inzichtelijk maken van jouw situatie. Heb je vragen, wacht dan niet langer en bel 055-2032048 of vul het contactformulier in.

Deel dit artikel