AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING

Kinderen zijn buiten aan het voetballen, en dan plots vliegt een bal door de ruit. Zonde van de ruit, maar vooral jammer dat je geconfronteerd wordt met extra kosten.

Maar er zijn veel meer andere aansprakelijkheidsrisco’s denkbaar. Je kent natuurlijk vast het verhaal van de antieke vaas, maar je kunt ook als fietser een voetganger aanrijden. Dan is het heel erg fijn dat je een verzekeraar achter je hebt staan die de veroorzaakte letselschade kan vergoeden en je ook juridisch bij kan staan.

Is de aansprakelijkheidsverzekering verplicht?
In Nederland is het niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar als je bovenstaand voorbeeld leest, is de verzekering zeker wel handig om te hebben. Als jij aansprakelijk bent voor de schade, dan is het fijn als een verzekeraar deze schade kan vergoeden aan de tegenpartij.

Het is goed om te weten dat de aansprakelijkheidsverzekering niet hetzelfde is als de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) die je verplicht moet afsluiten bij aankoop van een auto. De WA-verzekering bij de auto vergoedt alleen schades die jij met je auto toebrengt. Op de aansprakelijkheidsverzekering is dekking met betrekking tot schade veroorzaakt door motorrijtuigen uitgesloten.

Wat wordt er gedekt?
Met een aansprakelijkheidsverzekering dek je de aansprakelijkheid voor schade aan zaken en aan personen (letselschade) af. Vaak is ook sport en spel of een vriendendienst tegen een beperkt bedrag meeverzekerd. Wil je meer weten over mogelijke voorwaarden, kijk dan op de volgende pagina met een link naar een verzekeringskaart en voorwaarden. Deze verschillen uiteraard per verzekeraar.

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoed schades (afhankelijk per verzekeraar) tot maximaal € 2.500.000. Een hoog bedrag. Als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, moet je dat allemaal zelf betalen.

Bepalen van de uitkering
Bij het bepalen van de materiële schade wordt bij een aansprakelijkheidsverzekering gekeken naar de dagwaarde. Bij een inboedelverzekering wordt naar de nieuwwaarde gekeken. Soms kan het dus zinvol zijn om de materiële schade ondanks dat je deze zou willen verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering, beter verhalen op je eigen inboedelverzekering.

En de premie?
De premie van een aansprakelijkheidsverzekering is eigenlijk maar zeer laag voor het risicobedrag wat je verzekerd. Voor een bedrag van 6 tot 8 euro per maand ben je al zeer goed verzekerd. Mocht je de premie willen verlagen, dan is het soms ook mogelijk om een hoger eigen risico af te spreken.

Zorg dus snel dat je deze risico’s bij een verzekeraar onderbrengt door het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering.

Holtkamp Financieel Advies denkt als plaatselijk financieel adviseur in Apeldoorn (en omgeving) graag met je mee om mogelijke financiële risico's af te dekken.