Je hebt onbewust vaak meer inboedel in je woning staan dan je denkt. Want zeg nou zelf: de kleding in je kledingkast, de inventaris van je keuken, bank, televisie of je bed. Als je alle moet gaan vervangen kom je toch op een mooi bedrag uit.
Hoe bepaald de verzekeraar een waarde van de te verzekeren inboedel?
Voor het bepalen van de waarde van je inboedel maakt een verzekeraar gebruikt van een inboedelwaardemeter. Aan de hand van de volgende criteria wordt een waarde bepaald:
- Je leeftijd
- Je gezinssamenstelling
- De hoogte van je netto inkomen
- De grootte van je woning.
Ieder huishouden is natuurlijk anders. Misschien bezit jij wel een bijzondere collectie audioapparatuur, kunst of sieraden. Dan is ook deze informatie onderdeel van de in te vullen inboedelwaardemeter.
Door op deze wijze de waarde van je inboedel vast te stellen krijg je een garantie tegen onderverzekering. Let op! Deze is garantie is niet onbeperkt geldig.
Mocht je zelf op een uitgebreide wijze de waarde van je inboedel willen berekenen, maak dan gebruik van deze handige lijst vanuit de consumentenbond.
Is een inboedelverzekering verplicht?
De verzekering is niet verplicht bij wet. Een inboedelverzekering is zeker wel aan te raden. De premie is in verhouding van de verzekeren waarde laag.
Wat is er verzekerd?
De dekking van een inboedelverzekering verschilt per verzekeraar. Immers ieder situatie is anders.
Bij de woonhuisverzekering verzeker je je inboedel. Daar wordt onder verstaan ‘alles wat niet aard- of nagelvast met de opstal verbonden is’. Denk bijvoorbeeld aan de inventaris van je keuken, kleding, speelgoed, etc.
Er kan keuze zijn uit verschillende dekkingen: basis of allrisk dekking. Bij een allrisk dekking is er bijvoorbeeld vaak ook dekking voor eigen veroorzaakte schades. Denk aan val of stoot schades.
Ruitschade is vaak extra mee te verzekeren. Let daarnaast altijd of er een garantie tegen onderverzekering bestaat. Dit voorkomt nare situatie bij een schade.
Rookmelder verplicht!
Zorg dat je op iedere verdieping tenminste één rookmelder hebt hangen. Per 1 juli 2022 is de rookmelder verplicht geworden in een woonhuis. Zorg er ook voor dat je de baterijen periodiek controleert. Twijfel je of je de juiste voorzorgsmaatregelen getroffen hebt? Kijk dan ook is op de volgende website (een mooi initiatief van de brandweer en de brandwondenstichting).
Is je woning inbraakveilig?
Dat je inboedel verzekerd is bij diefstal is naturlijk een prettige gedachte. Maar voorkomen is beter dan genezen. Je wilt die inbreker natuurlijk niet in je huis hebben staan. Wil je weten of jouw woning inbraakveilig is? Doe dan zeker de volgende test vanuit Politiekeurmerk Veilig wonen.
Is mijn woning zelf ook meeverzekerd?
Je woning kun je verzekeren met een losse woonhuisverzekering.
Holtkamp Financieel Advies denkt als plaatselijk financieel adviseur in Apeldoorn (en omgeving) graag met je mee in mogelijkheden om jouw inboedel goed te verzekeren.