WOONHUIS VERZEKERING

Wat dekt een woonhuisverzekering
Je huis is een kostbaar bezit! Met een woonhuisverzekering, ook wel een opstalverzekering genoemd, verzeker je de risico's van schade aan je woonhuis door bijvoorbeeld inbraak, brand storm, of blikseminslag.

De waarde van de opstal wordt meestal bepaald op basis van een postcode check. De verzekeraar berekend dan zelf een waarde en geeft een garantie tegen onderverzekering af. Ook is het mogelijk om te werken met een taxatie of herbouwwaardemeter. Deze laatste twee opties kosten wat meer tijd en geld, maar zijn handig bij bijzondere gebouwen.

Is een woonhuisverzekering verplicht?
Een woonhuisverzekering is zeker aan te raden als je eigenaar bent van een woning. De verzekering is niet verplicht bij wet, maar een hypotheekverstrekker kan wel in de hypotheekvoorwaarden opnemen dat er woonhuisverzekering afgesloten wordt.

Rookmelder verplicht!
Zorg dat je op iedere verdieping tenminste één rookmelder hebt hangen. Per 1 juli 2022 is de rookmelder verplicht geworden in een woonhuis. Zorg er ook voor dat je de baterijen periodiek controleert. Twijfel je of je de juiste voorzorgsmaatregelen getroffen hebt? Kijk dan ook eens op de volgende website (een mooi initiatief van de brandweer en de brandwondenstichting).

Wat is er verzekerd?
De dekking van een woonhuisverzekering verschilt per verzekeraar. Immers ieder situatie is anders.

Bij de woonhuisverzekering verzeker je de opstallen. Daar wordt onder verstaan ‘alles wat aard- of nagelvast met de opstal verbonden is’. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, de vloer, tuinafscheidingen of een schuur.

Funderingen en of ruitschade zijn vaak extra mee te verzekeren. Let er daarnaast altijd op of er een garantie tegen onderverzekering van toepassing is. Dit voorkomt nare situatie bij een schade.

Ik woon in een appartementencomplex, is de verzekering dan verplicht?
Bij een VVE (Vereniging van Eigenaren), kan afgesproken zijn dat de VVE een opstaldekking regelt voor alle eigenaren binnen het complex. De premie van de woonhuisverzekering is dan onderdeel geworden van de maandelijkse VVE-bijdrage.

Maar let op het kan zijn dat de verzekering een beperkte dekking biedt. Daarom is het van belang om altijd de polis op te vragen en na te gaan wel of niet gedekt is. Je ziet bijvoorbeeld geregeld dat ruitschade niet verzekerd is, maar ook dat het eigenarenbelang (zelf aangebrachte verbeteringen na de bouw) niet of beperkt verzekerd zijn.

Is mijn inboedel ook meeverzekerd?
De inboedel kun je verzekeren met een losse inboedelverzekering.

Holtkamp Financieel Advies denkt als plaatselijk financieel adviseur in Apeldoorn (en omgeving) graag met je mee in mogelijkheden om jouw woonhuis goed te verzekeren.